Ude godt men hjemme bedst

Efter mange år i Aarhus og Odense er Niels Kallesøe og hans kone Sanne vendt tilbage til Kolding, hvor både han og Sanne er vokset op. Sammen har de har 4-årige Ida, og den lille familie venter inden længe sit fjerde medlem. Familien har valgt at bosætte sig i naturskønne Tved i Koldings sydlige bydel - tæt på vand, skov og strand.

“Det har været positivt at flytte hjem til Kolding. Jeg flyttede herfra med mine ungdomsfrustrationer og alt det, der følger med. Men nu har vores behov ændret sig, og vi ser med andre øjne på de ting, byen har at byde på. Her er vi tættere på vores familier og alt dét, der betyder noget for os som familie,” fortæller Niels Kallesøe.

Affaldssortering i øjenhøjde

I Kolding har Niels fået mulighed for at dyrke sin interesse for bæredygtighed og genbrug. Hver dag skaber han spændende og lærerige oplevelser til Koldings borgere gennem sit job som eventkoordinator ved Redux, Kolding Kommunes renovationsafdeling, hvis filosofi er, at affald først er affald, når fantasien slipper op.

“Min opgave er, at gøre sortering og genbrug mere dialogbåret i samarbejde med borgerne,” fortæller Niels. Det gør han blandt andet med tiltaget MAKværk, en sommerlejr målrettet teenagere på 6.-8. klassetrin. Det er et kreativt værkstedsmiljø, hvor genbrug med lidt kreativitet og fingersnildhed bliver til guld.

Det er dog ikke kun i sit arbejde på Redux, at Niels dyrker bæredygtighed - faktisk har han svært ved at slippe det helt når arbejdsdagen er omme. I familiens nye køkken fylder affaldssorteringen en betydelig del: 

“Når man lærer om en måde at anskue verden på, er det rigtig svært ikke at efterleve den - også derhjemme,” fortæller han grinende med henvisning til det store sorteringsmodul til forskellige typer af affald, som familien gemmer i to køkkenskabe under vasken.

Bugnende muligheder for børnefamilier

Overvejer man som børnefamilie at bosætte sig i Kolding Kommune, er der ifølge Niels og familien masser af aktiviteter, man kan kaste sig over:

“En af de mere unikke ting i Kolding Kommune er Nicolai for Børn,” anbefaler Niels.

Nicolai for Børn er et 1300m2 stort oplevelsesunivers for børn i alderen 2-12 år, hvor de mindstes skaberkraft er i centrum. Det er også her, at Niels er med til at afholde en årlig festival, Repair og Remake, hvor byens borgere har bygget køkkenhylder af gamle skuffer, sandforme af overskudsplastik og syet muleposer af gamle bannere. 

Også udendørs er der nok at give sig til:

“Der er meget og utrolig flot natur i Kolding. Der er en enormt lækker fjord og meget skov, hvilket også er super genialt, når man har børn. Og så har midtbyen gennemgået en meget progressiv udvikling i løbet af de seneste år, så indretningen og stemningen er et besøg værd i sig selv.”