Skip til hoved indholdet

BioBlitz måler biodiversiteten i nyt boligområde

Vonsild Bakke Pige Med Vandforstørrelsesglas

Kolding Kommune og ejendomsudvikleren 1927 Estate tager et fælles initiativ til at sikre biodiversiteten i et nyt boligområde med knap 300 husstande i Vonsild. Det sker ved en såkaldt BioBlitz

20. april 2021

Senere i år tager ejendomsudvikleren 1927 Estate første spadestik i Vonsild ved Kolding til boligprojektet Vonsild Bakke, og det skal ikke kun måles på den økonomiske bundlinje. Den århusianske bygherre vil også måles på, om det lykkes at forvandle den forhenværende landbrugsjord til et boligområde med højere biodiversitet.

 

For at det kan ske, er det nødvendigt med en måling af, hvordan forholdene er i dag både på landbrugsjorden og i det naturområde omkring Dalby Møllebæk, der grænser op til det nye boligområde.

 

Derfor tog elever fra 7.B på Vonsild Skole ud sammen med medarbejdere fra Kolding Kommune og 1927 Estate og gennemførte en såkaldt BioBlitz. Anført af Kolding Kommunes naturfagskonsulent finkæmmede eleverne området og registrerede alle de dyr og planter, de fandt.

 

Eleverne fandt 91 arter

Det blev til i alt 91 forskellige arter, som de meget engagerede elever fandt fortrinsvis i og ved vandløbet og i dets nære omgivelser, altså i den ca. 6 m brede bræmme mellem markarealerne. Arterne spændte fra vårfluelarver og en ørred, over mælkebøtter og asketræer til en en honningbi, en landsvale og en tårnfalk. Fagfolkene kunne konstatere, at der ikke blev fundet noget opsigtsvækkende, men var alligevel positivt overraskede over artsrigheden.

 

Med elevernes finkæmning af området har 1927 Estate nu en nulpunktsmåling, som danner udgangspunkt for ejendomsudviklerens ambition om at forbedre biodiversiteten. Det skal ske i samarbejde med biologer og beboere.

 

Planen er, at eleverne inviteres tilbage til Vonsild Bakke både næste år og om to år for at måle, hvordan biodiversiteten har udviklet sig sammen med byggeriet.

 

- Der bliver talt rigtig meget om biodiversitet og bæredygtighed i denne tid – og med rigtig god grund. Men det er jo ikke nok at tale om det. Derfor er det utroligt positivt, når en ejendomsudvikler rent faktisk vil måles på sine grønne ambitioner. Det kan vi kun bakke op om. Især fordi vi i Kolding Kommune gerne vil gå foran med at passe på naturen og tænke biodiversitet ind i planlægningen af nye boligområder. Så jeg ser frem til at følge med i, hvordan det udvikler sig her i Vonsild Bakke-projektet, pointerer Birgitte Kragh, formand for Kolding Kommunes Plan-, Bolig- og Miljøudvalg.

 

Store forventninger

Administrerende direktør i 1927 Estate Søren Hampen Kristensen er glad for børnenes engagement i BioBlitzen og ser frem til næste forår, hvor det skal undersøges, om 1927 Estates arbejde med boliger og biodiversitet på Vonsild Bakke rent faktisk har båret frugt.

 

- Vi er utrolig glade for den feedback og opbakning, vi har fået fra Kolding Kommune omkring at bygge en ny bydel med knap 300 boliger baseret på de tre kerneværdier fællesskab, biodiversitet og bæredygtighed, fortæller Søren Hampen Kristensen, og fortsætter:

 

- Som ejendomsudvikler glæder vi os utroligt meget over dette projekt, hvor ikke kun den økonomiske, men også bæredygtige og biodiverse bundlinje tæller. Vi håber på at kunne inspirere både børn og voksne – ikke kun i Kolding – til at foretage deres egen BioBlitz og biodiverse indsats hjemme i haven eller i andre lokale naturområder.

 

De første beboere forventes at kunne flytte ind på Vonsild Bakke i første kvartal 2022.

  • Vonsild Bakke Artsbestemmelse Vandløb
  • Vonsild Bakke Artsbestemmelse Planter
  • Vonsild Bakke Dreng Med Net
  • Vonsild Bakke Hånd Med Blad

Kolding er fuld af gode historier

Kolding er en kommune, hvor fællesskaberne trives, og hvor rammerne er til stede for, at man kan skabe sig "det gode liv".

Det er også en kommune i konstant udvikling. Og der, hvor der leves gode liv, og hvor der sker udvikling, ligger der også en masse gode historier.

Se flere historier her