Skip til hoved indholdet

Domea bygger boliger i historisk skole

Christiansfeld Gamle Skole Domea 2

UNESCO-byen Christiansfeld har fået 29 almene lejligheder, der både er nye og historiske

9. december 2020

Første november 2020 kunne ét kapitel slutte og et nyt begynde i den efterhånden 232 år lange fortælling om Brødremenighedens drengeskole i Christiansfeld.

 

Den dag fik skolebygningen nemlig officielt et helt nyt formål, idet de første beboere kunne flytte ind i de nye lejligheder, som boligselskabet Domea Lunderskov-Kolding har etableret i den tidligere skole.

 

Drengeskolen ligger ved siden af Brødremenighedens kirke Salshuset, som ligger midt i Christiansfeld som midtpunkt i det område af byen, der er udpeget som UNESCO-verdenskulturarvsområde.

 

På grund af skolens historie og bevaringsværdige status er byggeriet forberedt og gennemført i et tæt samarbejde mellem Kolding Kommune, Kulturstyrelsen, projektets arkitekt og bygherren, og byggeriet er tænkt ind i området i respekt for, at det både er bevaringsværdigt og skal være tidssvarende.

 

Formanden er pavestolt

I alt har boligselskabet etableret 29 almene boliger. 15 af dem i den gamle drengeskole fra 1788 og 14 boliger i fire nybyggede punkthuse ved skolen ud mod Nørregade.

 

- Noget af det spændende i det her projekt har været, at vi ikke bare kan gøre, som vi vil. Vi har hele tiden skullet rette os ind efter de krav, der gælder i Christiansfeld. Hvad skal bevares? Hvad skal ikke bevares? Det er ikke som at bygge på en bar mark. Det er jo et UNESCO-projekt, hvor vi skal tage hensyn til byen og til bygninger, og jeg synes, at det er lykkedes rigtig godt. Jeg er pavestolt af resultatet, udtalte boligselskabets formand Allan Aistrup til JydskeVestkysten i september 2020.

 

FAKTA

Projektet har taget fem år at gennemføre

Det omfatter 1.300 m² renovering og 1.200 m² nybyggeri af fire nye punkthuse

Lejlighederne er på mellem 60 og 113 m2

Samlet anlægssum er ca. 54 mio. kroner

 

Bygherre: Domea Lunderskov Kolding
Byggeforretningsfører: Domea.dk
Bygherrerådgiver: HH Bygge ApS
Totalentreprnør: Adsbøll Entreprise A/S
Arkitekt: Luplau & Poulsen Arkitekter ApS
Ingeniør: Oluf Jørgensen A/S

Kolding er fuld af gode historier

Kolding er en kommune, hvor fællesskaberne trives, og hvor rammerne er til stede for, at man kan skabe sig "det gode liv".

Det er også en kommune i konstant udvikling. Og der, hvor der leves gode liv, og hvor der sker udvikling, ligger der også en masse gode historier.

Se flere historier her