Skip til hoved indholdet

Kolding-tiver - en ny måde at bo på for studerende i Kolding

Koldingtivet Engstien Tur I Skoven

Studerende i Kolding har fundet en ny måde at bo på. De danner kollektiver med andre, der har samme interesser. Ét koldingtiv er allerede godt etableret, to mere er fyldt op, og flere er på vej

9. februar 2021

Jubii - du er kommet ind på drømmeuddannelsen. Det er du selvfølgelig glad for. Men det betyder måske, at du skal flytte fra Haderslev, Aabenraa, Sønderborg, Tønder, Esbjerg, Assens, Fåborg eller Vejle for at læse i Kolding.

 

Og det kan godt være utrygt at flytte til en ny by, hvor man ikke kender et øje. Du er måske bange for, at du kommer til at leve isoleret på et lille værelse, og at det kan være svært at få nye venner.

 

Men sådan behøver det ikke at være. Du kan flytte i et bofællesskab eller et kollektiv.

 

Fælles interesse som samlingspunkt

I Kolding opstår der for tiden flere af den slags bofællesskaber for unge studerende. Et af dem hedder Engen, men kalder sig selv for Koldingtivet på deres Instagramprofil, og det er faktisk et godt ord for den nye trend.

 

Koldingtiver er bofællesskaber eller kollektiver, hvor en gruppe unge (studerende) bor i lejligheder sammen. De har hver sit værelse, men fælles køkken og opholdsstue. Forskellen på et koldingtiv og et almindeligt kollegie er, at beboerne i koldingtivet har en fællesnævner eller en fælles interesse.

 

Som at bo på en højskole

På Engstien i Kolding ligger byens første koldingtiv (gruppefotoet). De er i alt 17 studerende, der alle sammen har kreative interesser. De fleste af dem går på Designskolen Kolding eller på MGK – musikalsk grundkursus (en forskole til musikkonservatoriet).

 

To af beboerne er initiativtagere til koldingtivet. Den ene er Laura Holm Skyum, der går på MGK. Hun ser rigtig mange fordele ved at flytte sammen med andre, der har samme interesser som én selv:

 

- Når man lige er flyttet til byen, er det rart at have noget til fælles. Det giver en god sikkerhed. Og det bliver hurtigt superspændende at snakke sammen, fordi man taler om de fælles interesser. I forholdt til at skulle lære nye mennesker at kende, springer man mange led over på den her måde. Og det er nemmere at blive venner med folk, som man har noget tilsammen med. Det er faktisk ligesom at gå på højskole eller efterskole. Der vælger man jo også efter interesser, forklarer Laura Holm Skyum (fotoet med én person).

 

Seguro tilbyder rammerne

Det er firmaet Seguro fra København, der ejer de lejligheder, koldingtivet på Engstien bor i. Seguro opkøber og istandsætter bygninger med sjæl og omdanner dem til boliger. Præcis som de har gjort med Engstien i Kolding, der oprindeligt er et tidligere sygehus.

 

Seguro ser gode muligheder i at skabe den slags interessebaserede bofællesskaber for flere studerende i Kolding. I øjeblikket er Seguro ved at renovere en stor ejendom på Låsbybanke 6 midt i Kolding, hvor der er fem store lejligheder, som man håber kan blive til lige så mange bofællesskaber for sammenlagt ca. 30-40 studerende. Låsbybanke 6 var også hjem for to koldingtiver før renoveringen. Laura Holm Skyum boede i det ene, før hun flyttede til Engen. Det var et MGK-koldingtiv.

 

- Det giver rigtig god mening at skabe denne slags bofællesskaber. Og vi kan jo se på Engstien, at det virker rigtig godt i Kolding. Derfor vil vi også skabe fællesskaber for unge i den nye ejendom, forklarer projektchef Jonas Steenslev fra Seguro.

 

Han har selv været studerende i en ny by - endda i Irland. Dér blev han en del af et internationalt miljø. Så han ved godt, hvad det vil sige at have et godt fællesskab som en tryg base, når man skal bo og studere et helt nyt sted, forklarer han.

 

Internationale studerende og LGBT+

Et af de nye bofællesskaber på Låsbybanke bliver netop for internationale studerende. Et andet bliver for LGBT+-personer (en fællesbetegnelse for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner). Det er endnu ikke afgjort, hvad de sidste fællesskaber i ejendommen skal dannes omkring.

 

Laura Holm Skyum hjælper Seguro med at finde de unge, der ønsker at bo i et fællesskab. Det sker via Facebook. Hun har på den måde skabt sig sit eget studiejob som privat mægler. 

 

- Jeg bestemmer ikke altid selv, hvad den fælles interesse skal være. Nogle gange bliver det lagt åbent op, og ideerne opstår ud fra, hvad de studerende, der kontakter mig, byder ind med. Nogle gange finder jeg selv på et koncept eller en fællesnævner og prøver at fylde lejligheden op efter det. Jeg starter et nyt koldingtiv op i en lejlighed, som er færdigrenoveret midt i marts. Det bliver måske et sportskollektiv, sådan som det ser ud lige nu, fortæller Laura Holm Skyum, der synes, det er fedt at hjælpe andre til at få et godt fællesskab og en god base for deres studieliv.

 

Hvis du er interesseret i evt. at bo i et koldingtiv og høre mere om dem, kan du kontakte Laura Holm Skyum via mail lauraholmsk@gmail.com 

  • Koldingtivet Laura Holm Skyum

Kolding er fuld af gode historier

Kolding er en kommune, hvor fællesskaberne trives, og hvor rammerne er til stede for, at man kan skabe sig "det gode liv".

Det er også en kommune i konstant udvikling. Og der, hvor der leves gode liv, og hvor der sker udvikling, ligger der også en masse gode historier.

Se flere historier her