Skip til hoved indholdet

Pieszak går foran i bæredygtige jeans

Pieszak 20210305 22 1200Px

Henriette Pieszak er den første i Danmark, der har sendt bæredygtig mode på markedet

16. april, 2021

Det har været dyrt og bøvlet, men nu kommer belønningen. De helt store indkøbere fra den internationale scene banker på døren i Skartved for at købe bæredygtig denimmode.

 

Helt tilbage i 2013 gjorde Henriette Pieszak sig nogle afgørende tanker om bæredygtighed. Når modedesigneren havde fri, var hun meget bevidst om at købe sundt og holde øje med Ø-mærket, når køleskabet skulle fyldes. Når hun var på udkig efter hudplejeprodukter, blev indholdet tjekket grundigt. Ikke noget med farlige kemikalier.

 

Men hvorfor gjorde vi forbrugere os ikke de samme tanker, når vi købte tøj?

 

- Vi var allerede på det tidspunkt meget bevidste i modebranchen om, at vi er en meget forurenende industri, så jeg begyndte at stille mig selv et spørgsmål om, hvorfor jeg ikke tænkte bæredygtigt i min produktion, når jeg nu gør det ift. fødevarer og mit valg af hudplejemidler, fortæller Henriette Pieszak.

 

Der var ganske vist producenter på markedet, der skrev, at tøjet var økologisk bomuld, men:

 

- Der stod jo ikke noget om, hvor stor en del, det var, og heller ikke noget om, hvorvidt der var brugt hormonforstyrrende midler ved indfarvningen. Der var heller ingen gennemsigtighed ift. de forhold, de ansatte i produktionen arbejdede under, opremser Henriette Pieszak.

 

Hun valgte Svanemærket

Hun kiggede sig derfor omkring og valgte det nordiske Svanemærke. I hendes øjne det mest favnende miljømærke, der stiller krav til alt fra arbejdsforhold, til indfarvning, vaskeri, håndtering af spildevand og meget mere.

 

Efter tre års omfattende arbejde og en til tider svær proces kunne Pieszak sende en Svanemærket denim-kollektion på markedet. Som den første i Danmark, nummer to i Norden og formentlig i hele verden.

 

Læs mere om Pieszak i Magasinet Vækst

Kolding er fuld af gode historier

Kolding er en kommune, hvor fællesskaberne trives, og hvor rammerne er til stede for, at man kan skabe sig "det gode liv".

Det er også en kommune i konstant udvikling. Og der, hvor der leves gode liv, og hvor der sker udvikling, ligger der også en masse gode historier.

Se flere historier her