Skip til hoved indholdet

Skamlingsbanken åbner 12. maj

Skamlingsbankecentret 20210202 Fotopalleskov 1200Pxx800px

Det bliver en festdag, men nok uden gæster, når det nye besøgscenter på Skamlingsbanken kan åbne 12. maj

1. marts 2021

Håndværkerne er ved at lægge de sidste hænder på oplevelsescenteret, der ligger godt gemt inde i selve Skamlingsbanken. Byggeriet skrider planmæssigt frem, og det betyder, at det nye center kan slå dørene op for publikum 12. maj.

 

Fra vartegnet, selve Skamlingsbankestøtten, der står på det højeste sted, kan centret kun ses som et græstag, men fra vandsiden kan man se ind gennem vinduerne til cafeen i oplevelsescenteret, som har 180 graders udsigt over den smukke natur og Lillebælt.

 

Der er også oprettet en Folkemødeplads med mulighed for at holde større arrangementer. Men den bliver nok ikke taget i brug ved selve indvielsen, da der i skrivende stund gælder et forsamlingsforbud på flere end 5 personer på grund af smittefaren med coronavirus. 

 

Demokrati og sjældne dyr og planter

Borgmester Jørn Pedersen synes alligevel, det er glædeligt, at projektet nu er så langt, at det kan åbne for publikum.

 

- Planerne om et nyt oplevelsescenter begyndte jo helt tilbage i 2011, så projektet har været lang tid undervejs. Men det bliver en fornøjelse at se det nationale samlingssted få nyt liv, og at demokrati og det at kæmpe for sin sag igen bliver et omdrejningspunkt på Skamlingsbanken. Desuden har vi jo et flot naturområde, der både skal opleves og værnes om med sjældne planter og dyr, siger borgmester Jørn Pedersen.

 

Tale og debattere i den virkelige verden

Rune Ottogren Lundberg, der er direktør for Museum Kolding, som skal drive oplevelsescentret, er meget stolt af det nye center:

 

- Det gør Skamlingsbanken til en endnu stærkere turist- og formidlingsdestination. Vi forventer at kunne samle folk om sager, der betyder noget, og få både unge og gamle væk fra skærmene for i stedet at mødes og holde taler og debattere. Rammerne på Skamling er unikke, og de skal i brug, så snart coronaen tillader det, pointerer museumsdirektøren.

 

Syd- og Sønderjyllands højeste punkt

Skamlingsbankens område er blevet udvidet, idet Kolding Kommune har købt 92 hektar jord, som er indgået i en samlet fredning af det nationalhistoriske område med udsigt over Lillebælt. De i alt 124 hektar med Skamlingsbanken som Syd- og Sønderjyllands højeste sted på 113 meter som midtpunkt blev dannet af naturens kræfter i istiden. Fra 1843 blev Skamlingsbanken til et sted, hvor man stillede sig op, når man havde noget vigtigt at sige.

Kolding er fuld af gode historier

Kolding er en kommune, hvor fællesskaberne trives, og hvor rammerne er til stede for, at man kan skabe sig "det gode liv".

Det er også en kommune i konstant udvikling. Og der, hvor der leves gode liv, og hvor der sker udvikling, ligger der også en masse gode historier.

Se flere historier her