Transparent
Kom til Kolding

Kolding får et akademi for bæredygtighed

Syddansk Universitet og Kolding Kommune vil med et stærkt innovativt samarbejde inspirere studerende til at finde fremtidens løsninger ved at koble den bæredygtige dagsorden i kommunen med designtænkning

Til sommer får Kolding et bæredygtighedsakademi. Det bliver formet som en event, der foregår over en uge, hvor studerende fra alle retninger og alle SDU’s lokationer kommer til Kolding og kaster sig over et program, der har bæredygtige byer og fællesskaber som det overordnede tema.

SDU stablede på baggrund af efterspørgsel fra studerende sidste år det første bæredygtighedsakademi på benene. Det bliver gentaget og udviklet i år, hvor akademiets indhold kommer endnu tættere på virkeligheden. De studerende ønsker nemlig øgede kompetencer til både at finde bæredygtige løsninger og til at få dem formidlet og effektueret i praksis. Så i år skal de studerende forsøge at løse konkrete udfordringer for Kolding Kommune inden for bæredygtighed. Når ugen er omme, får akademiets deltagere mulighed for at kommemed deres idéer til, hvordan udfordringerne kan løses. Og undervejs har de studerende arbejdet ud fra en særlig metode (designtænkning), som involverer alle relevante parter – det kan f.eks. være borgere, virksomheder, kommunalt ansatte, forskere og andre studerende.

Det perfekte par

Da SDU i år skulle finde en samarbejdspartner til akademiet, var Kolding ifølge prorektor for SDU Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer og glaciologi, det oplagte valg:

- Kolding Kommune er både stærk inden for designtænkning og i sit bæredygtighedsfokus, så vi er det perfekte match. Kun i stærke samarbejder mellem forskellige organisationer kan vi for alvor løse fremtidens udfordringer. Og vi er stolte af at have studerende, der vil tage ansvar for vores fælles verden. Vi oplever, at de studerende har meget at byde på i forhold til at finde bæredygtighedsløsninger. Og vi forventer, at der kan ske spændende ting, når vi sætter fremtidens talenter og nutidens beslutningstagere i kommunen sammen, vurderer Sebastian Mernild.

SDU har siden 2019 arbejdet med FN’s verdensmål som kompas for sine aktiviteter. Og da bæredygtighed går på tværs af alle faglige discipliner, kan alle studerende tilmelde sig. Akademiet kommer til at finde sted i den første uge af de studerendes sommerferie.

Borgmester Knud Erik Langhoff mener også, at Kolding Kommune er en oplagt samarbejdspartner:

- I vores kommune arbejder vi hver dag på at finde gode løsninger og nye veje at gå. Samtidig har vi fokus på både bæredygtighed og på, hvordan man kan bruge designtænkning til at udvikle nye løsninger. Derfor er det oplagt for os at arbejde sammen med SDU og ikke mindst med de studerende, der i særlig grad interesserer sig for bæredygtighed og udvikling. De er jo fremtidens stjerner. Og via bæredygtighedsakademiet kommer de ikke alene til at arbejde med det, de brænder for i praksis. De kommer også til at opleve, at deres bæredygtige løsninger rent faktisk skal bruges til at løse nogle af de udfordringer, vi står over for. Det er ren winwin, vurderer Knud Erik Langhoff.

Tre konkrete cases

Deltagerne i Bæredygtighedsakademiet kommer til at arbejde ud fra tre konkrete cases.

• Det bæredygtige lokalsamfund - ved etablering af en ny bydel. Hvordan opbygger man en bydel, skaber fællesskaber og gør plads til bæredygtige initiativer - bl.a. bæredygtig byggeri? Casen fokuserer på fremtidens bæredygtige behov for hjemmeliv.

• Det bæredygtige byliv. Klostertorvet i Kolding skal omdannes fra p-plads til byrum. Men hvad skal der være dér? Casen fokuserer på aktører i miljøet som bl.a. skatere, butikker og idrætsklubber.

• Den bæredygtige bydel. Hvordan styrker man bæredygtighed gennem socialøkonomi og omvendt? Casen fokuserer på socialøkonomiske virksomheder bl.a. via Posthuset – den nye socialøkonomiske hub i Kolding.

Billedet

Bæredygtighedsakademiet blev skudt i gang sidste år med dette hold studerende i Odense. Klimaforsker og prorektor Sebastian Mernild er også med på billedet (yderst tv.) I år skal akademiet foregå i Kolding. Foto: SDU