Transparent
Kom til Kolding

Unge på fritidsjob i børnehaver og vuggestuer

I Kolding har 13-17-årige fået mulighed for at få fritidsjob i nogle af kommunens daginstitutioner. Det sker både for at få flere unge i fritidsjob - og for at gøre flere unge interesserede i at vælge et velfærdsfag som f.eks. pædagog

Når 16-årige Lea træder ind ad døren i vuggestuen på Brunebjerg i Kolding, mødes hun af smil både fra børn og personale. Hun er kærkommen.

Lea har fritidsjob i institutionen og kommer der to gange to timer om ugen. Hendes job er at udføre praktiske opgaver, som pædagogerne ellers skulle bruge tid på. Det er f.eks. at fylde og tømme opvaskemaskinen, lægge tøj sammen, vaske legetøj og spritte dørhåndtag af.

- Jeg elsker børn, og jeg har lyst til at lære noget om, hvordan det er at være i en daginstitution. Derfor søgte jeg det her fritidsjob, fortæller Lea.

Det nytter noget

Hun har haft fritidsjobbet siden december 2023. Selv om det er i en daginstitution, består arbejdet altså ikke i at passe børn. For børn må ikke passe børn i daginstitutioner. Men hun er til stede mellem børn og personale og har kontakt med dem, mens hun udfører sine opgaver. På den måde får hun et godt indblik i, hvad det vil sige at arbejde i en daginstitution.

- Man får energi af de små og deres smil. God energi fra de små kan gøre ens dag god. Og man skal kunne lide børn for at være her, for børnene søger én, og det er hyggeligt. Jeg kan også se, at det nytter, at jeg er her, for pædagogerne har virkelig travlt. De viser mig også taknemmelighed for, at jeg er her, fortæller Lea.

Institutionsleder Susanne Holm og pædagog Christina Theet Tonsberg på legepladsen ved børnehaven på Agtrupvej i Kolding.

Institutionsleder Susanne Holm og pædagog Christina Theet Tonsberg på legepladsen ved børnehaven på Agtrupvej i Kolding.

En stor hjælp i dagligdagen

Den taknemmelighed kommer bl.a. fra Christina Theet Tonsberg, der er Leas kontaktpædagog.

- Når Lea er på job, kan jeg være endnu mere nærværende hos børnene, fordi der ikke er alle de praktiske opgaver, jeg ellers også skulle tage mig af. Så det er gode, hjælpende hænder. Især i en vuggestue er der meget praktisk arbejde. Og det er jo både vigtigt at være nærværende hos børnene og sørge for det praktiske, så f.eks. alle bakterierne bliver fjernet. Så det er en kæmpestor hjælp, vurderer Christina Theet Tornsberg.

Indsigt i arbejdslivet

Institutionens leder Susanne Holm fremhæver endnu flere fordele ved at ansætte en ung i fritidsjob.

- Den unge får en indsigt i voksenlivet, som man ikke kan skabe i et klasseværelse. Man kommer med i et arbejdsfællesskab. Og man oplever, at alle er vigtige brikker, for at kerneopgaven kan løses, og at det at arbejde i en vuggestue eller børnehave ikke kun er at være på gulvet sammen med børnene. De unge kan få øje på, hvor skønt et arbejde, det er, påpeger Susanne Holm.

Mangel på pædagoger

Og netop det med at få øje på, hvad man egentlig laver som pædagog i en daginstitution, er en af de grundlæggende idéer ved at tilbyde 13-17-årige fritidsjob i Kolding Kommunes daginstitutioner.

Det er et generelt, strukturelt problem, at der allerede nu og i endnu højere grad fremover vil mangle pædagoger til daginstitutionerne for at opretholde den velfærd, der er i dag med børnepasning som en af samfundets grundsten. Forældre skal kunne få passet deres børn, for at de selv kan gå på arbejde.

Lea har fået smag for det

Derfor har man i Kolding Kommune afsat penge til projektet med unge fritidsjobbere i daginstitutionerne. Håbet er, at man ad den vej kan få flere til at interessere sig for velfærdsuddannelser som f.eks. pædagog.

Susanne Holm slår én ting fast:

- De unge, der tager fritidsjob i en daginstitution, skal interessere sig for vores område. Hvis de gør det, så kan sådan et job kan være med til at afklare: Er det noget for mig?

- Lea er et naturtalent til børn. Hun har en god udstråling. Hun kan også sidde med et enkelt barn med en bog, når hun er på stuen sammen med de andre pædagoger. Hun byder sig til på en rigtig god måde og hun har øje for, at alt det, vi laver, er en del af en større sammenhæng, vurderer Susanne Holm.

Og noget tyder på, at det virker. I hvert fald i daginstitutionen på Brunebjerg og hos Lea.

- Jeg var meget glad for børn i forvejen, men mens jeg har været her, har jeg fundet ud af, at jeg nok gerne vil være pædagog eller børnesygeplejerske. Og på den måde kan det her job godt være en start på karrieren, vurderer Lea.