Fra storby til landsby

En historisk fæstegård danner med sit smukke stuehus og tre hvide længer trygge rammer for fællesskabet på Bjærtgaard i landsbyen Sdr. Bjert Her bor familien Budde Sørensen dør om dør med 13 andre familier i alle aldre: “Sdr. Bjert er et godt sted at være ny - også for børn” smiler 34-årige Majbrit Budde Sørensen.

I begyndelsen af 2020 rykkede hun, hendes mand Mads og parrets to drenge på 3 og 5 år, teltpælene op i Valby og flyttede til Kolding Kommune.

“Bjærtgaard og området her virkede oplagt for os som familie, fordi her er et godt lokalmiljø, masser af natur og Sdr. Bjert har et stærkt kultur- og fritidsliv for en lille by at være. De mennesker, der bor her, går op i at gøre det til et godt sted at være, og det er stort fokus på et godt børneliv.”

Inden de flyttede, havde de boet mange år i København og Vanløse, der står i svimlende kontrast til familiens nye byskilt. Der bor lige over 2.000 mennesker i Sdr. Bjert - kun otte kilometer fra Kolding centrum.

“Da vi havde truffet beslutningen om, at vi ville tilbage til Jylland, begyndte vi at undersøge forskellige måder at leve sammen på,” fortæller Majbrit og fortsætter: “Vi kiggede både på parcelhuse, bofællesskaber og villaer. Det vigtigste for os var, at det føltes rigtigt i maven. Derfor valgte vi Bjærtgaard i Sdr. Bjert.”

Nedlagt landbrug i fred og idyl

I fællesgårdens midte står et stort lindetræ, som Bjærtgaards beboere mødes under til frokost, til leg og til samtale om stort og småt. 

Der er få kilometer til stranden, daginstitutionerne er mindre men med et større fokus på nærvær, og der er frodige marker med et rigt dyreliv lige i baghaven. I det høje græs gemmer der sig legehuse, hemmelige huler og fuglehuse i kulørte nuancer.

Fra A til B og videre ud i Danmark

“Trekantområdet er jo blevet enormt populært,” siger Majbrit om parrets beslutning om at bosætte sig i Kolding Kommune. Den ideelle geografiske placering gør, at det er nemt at komme videre rundt i landet - både til sønnerne Viggo og Sigurds bedsteforældre, der bor i Midt- og Vestjylland, og til Sjælland, hvor Majbrit og Mads stadig har en stor del af deres netværk.

“Noget af det jeg frygtede ved at flytte, var, at vi som familie ville miste mange af de fine tilbud, vi var vant til at have adgang til. Men det har overrasket mig hvor mange gode, kulturelle tiltag man kan finde som børnefamilie inde i Kolding by,” fortæller hun og fremhæver Nicolai for Børn, det populære kultur- og oplevelsescenter i midtbyen.